dinsdag 10 maart 2020

Groentepakket 12/03

Klein groentepakket
Broccoli
Witte champignons
Koolrabi
Prei
Wortelen


Groot groentepakket
Broccoli
Witte champignons
Prei
Wortelen
Waterkers
Witloof


De bronafbeelding bekijken


Broccoli


Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord 'broccolo'. Broccolo betekent "de bloeiende top van een kool".
De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.
Broccoli is erg gezond door de relatief hoge concentratie vezels, bètacaroteen, calcium en vitamine C.


Recepten


Broccolisoep

  • 450 g broccolistelen
  • groen van 3 prei stengels
  • 300 g courgette
  • 1 kleine ui
  • snuifje tijm
  • 1 dl melk
  • groentebouillon naar smaak

  1. Maak de groenten schoon (verwijder de schil van de courgette als ze bitter smaakt en schil ook de broccolistelen als ze hard en vezelig zijn).
  2. Snij alle groenten in grove stukken en kook ze samen met de tijm gaar.
  3. Pureer de soep, voeg bouillon, meer (heet) water en melk toe en laat ze nog even goed doorwarmen.
  4. Breng verder op smaak met peper en zout.

door Velt


Quinoa salade met broccoli en pesto

  • 100 g kidney bonen (uit blik)
  • 100 g broccoli
  • 60 g quinoa
  • 50 g rode biet (in blokjes)
  • 50 g babyspinazie
  • 10 g grove mosterd
  • 1 eetlepel edelgist vlokken
  • 50 g pesto (onderstaand recept)

Voor de pesto
  • 50 g ui
  • 40 g babyspinazie
  • 30 g basilicumbladeren
  • 20 ml olijfolie
  • 8 g knoflook
  • 6 g cashewnoten

  1. Meng voor  de pesto alle ingrediënten samen tot een gladde massa (gebruik een blender of handmixer).
  2. Breng het water aan de kook en doe de quinoa erbij.
  3. Dek af en doe het vuur omlaag en laat het 15 minuten koken.
  4. Kook de broccoli (in kleine stukjes gesneden) in een pan met water gedurende 10 minuten.
  5. Niet te lang zodat deze groen en een beetje knapperig blijft.
  6. Giet de broccoli en de quinoa af.
  7. Doe de broccoli en de quinoa in een kom, voeg de spinazieblaadjes, de bonen en de bietjes toe.
  8. Voeg de mosterd en de gist toe en meng dit goed door elkaar.
  9. Doe in een bord en voeg wat pesto saus toe.

door Your plantbased coach
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten