dinsdag 26 juni 2018

Groentepakket 28/06


LAATSTE GROENTEPAKKET VAN DEZE REEKS!


Kleine pakketten:

courgette (rond)

spitskool

wortelen

portobello champignons

 


Grote pakketten:

courgette (rond)

spitskool

wortelen

portobello champignons

boontjes



Courgette



Afbeeldingsresultaat voor courgette rondCourgette (Cucurbita pepo) behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer. Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika kennis maakten met de Cucurbitaceae of 'komkommerachtigen', waren er al honderden soorten en varianten tot ontwikkeling gekomen. Courgette was er één van.

Courgette is een warmteminnende plant. In warme zomers komen de fel-oranje bloemen in ijltempo van onder de woekerende bladeren tevoorschijn. Dit vruchtbeginsel groeit in enkele dagen uit tot een volwassen vrucht. Vergeetachtigheid bij de oogst wordt onverbiddelijk afgestraft: daags nadien is een volwassen vrucht verworden tot een zwaarlijvige, waterachtige kolos waar nauwelijks smaak in zit.

Anders dan bij komkommer moet het vruchtbeginsel van courgette bevrucht worden om uit te groeien tot een volwaardige vrucht. Daarom zijn de mannelijke bloemen van courgette onmisbaar (in plaats van hinderlijk of nadelig). Hyperkinetische bijen zorgen hier op onze boerderij voor bestuiving - zolang de boer uit hun buurt blijft.

Aan vrouwelijke bloemen geen gebrek. 'Courgette fleur' is trouwens een echte delicatesse, en wij moeten onszelf in bedwang houden om ervan te blijven. Aan de onderkant van de bloem groeien namelijk premature vruchtjes. Uiteindelijk worden de bloemen toch op natuurlijke wijze afgestoten, maar tegen die tijd zijn ze oud en verwelkt.



Recepten

woensdag 20 juni 2018

Groentepakket 21/06


Kleine pakketten

tomaat

bleekselder

broccoli

salanovasla ( mix sla rood/groen )

 

Grote pakketten

tomaat

bleekselder

broccoli

salanovasla ( mix sla rood/groen )

snijbonen


Broccoli


Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.

Bereiding - Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden. Van de stelen wordt eerst het houtachtige uiteinde afgesneden en afhankelijk van de kwaliteit schil je de buitenste vezels weg. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen. Als je stelen, blaadjes en roosjes apart wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe en, naar smaak, de fijngesneden blaadjes. Na nog 4 of 5' moet de groente gaar zijn.


Recepten

dinsdag 12 juni 2018

Groentepakket 14/06


Klein pakket:

bloemkool

venkel

tuinboon

romeinse sla

 

Groot pakket:

bloemkool

doperwt

koolrabi

nieuw zeelandse spinazie

bladpeterselie



Bloemkool



Afbeeldingsresultaat voor bloemkoolBloemkool is de roepnaam van een plant die eigenlijk voluit 'Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora' heet. De lange sliert kwalificaties weerspiegelt het hoge ontwikkelingsniveau waarmee deze plant zich distantieert van haar barbaarse voorvader, de 'oerkool'.

Gezondheid - Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.

Bereiding - In lang vervlogen tijden was bloemkool een geliefde groente (onder meer bij de Romeinen), maar tegenwoordig vindt men de smaak maar gewoontjes. Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).


Recepten



dinsdag 5 juni 2018

Groentepakket 07/06


Kleine pakketten:

komkommer

zoete paprika

koolrabi

pijpajuin

 

Grote pakketten:

gele biet of chioggia ( kruising rode biet en raap )

zoete paprika

knolvenkel

tuinbonen

romeinse sla

 

Afbeeldingsresultaat voor pijpajuinPijpajuin


Pijpajuin (Allium cepa), lente-, stengel- of bosui is plezierig om te telen. We geven dat eerlijk toe. Het is vooral tof omdat wij tegen alle spelregels in gebruik maken van (biologische) krieluitjes als plantgoed. Dankzij die valse start blijven we het onkruid mijlenver voor. Enkele weken nadat je de bolletjes in de aarde hebt geduwd kan je reeds beginnen oogsten. Van ziektes of plagen hoef je niet meteen wakker te liggen, want vóór die boosdoeners hebben beslist waar ze de jonge plantjes het eerst zullen attaqueren is de buit al binnen.


Recepten





Tuinboon



Afbeeldingsresultaat voor tuinbonenTuinboon (Vicia faba) kweekt men voor de bonen, maar je kunt de peulen verwerken in soep of er bouillon van trekken.
De tuinboon is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (tuinboon) of Cicero (kikkererwt) toeëigenden.

Gezondheid - Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken.

Bereiding - Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In onze contreien serveerde men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken.
Een collega-teler, geeft volgende tips mee voor het bereiden van tuinbonen: "Haal de bonen uit hun overjas. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes. De bonen ontdoen van de velletjes is enkel nodig als het om oudere bonen gaat. Kook ze circa 10' in een bodempje water met wat boter. Kook ze niet te lang, anders worden ze melig. Een beetje bonenkruid meekoken, dit verhoogt de verteerbaarheid en bespaart u van lichte aanvallen van flatulentie."


Recepten