dinsdag 27 maart 2018

Groentepakket 29/03


Ziehier de inhoud van het laatste groentepakket van deze reeks

 

Kleine pakketten

witloof

portobello champignons

aardpeer

kervel

 
Grote pakketten


witloof

portobello champignons

aardpeer

kervel

gekleurde wortelen
Afbeeldingsresultaat voor aardpeer




Aardpeer



is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.

Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentesoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk.

Gezondheid - Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.
De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikkedarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.

Bereiding - De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. En zelfs rauw is de aardpeer helemaal niet onaardig. De smaak is dan wat nootachtig.

Bewaring - Het feit dat de aardappel van vandaag beter bewaart dan de aardpeer is een van de redenen waarom de aardpeer in de vergetelheid is geraakt. Niettegenstaande kan je aardperen in een plastic zakje in het groentevak van de frigo ook eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar.

Wil je de aardperen uit je pakket toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. We geven je ook hiervoor een receptje mee.

Recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten