dinsdag 27 maart 2018

Nieuw abonnement bio groenten


Het nieuwe abonnement gaat van start vanaf donderdag 19 april 2018. Het abonnement loopt 10 weken (dus tot en met donderdag 28 juni 2018). Op donderdag 10 mei 2018 (O.H.Hemelvaart) is er geen levering.

De groenten worden geleverd op donderdag en kunnen afgehaald worden in Tweebronnen van 13.15 tot 13.30 uur en in het stadskantoor van 13.45 uur tot 14.00 uur.

Het aanbod:

  • klein groentepakket (4 soorten): € 7
  • groot groentepakket (5 soorten: duurdere groentesoort en/of grotere porties): € 10

De groenten komen in bakken, maar je krijgt als nieuwe abonnee gratis één herbruikbare duurzame BioGroentenZak om alles makkelijk mee naar huis te nemen.

Inschrijven doe je bij vanessa.gilmin@leuven.be. Je vermeldt daarbij voor welk pakket je kiest (klein groentepakket voor € 7 of groot groentepakket voor € 10) en waar je jouw pakket zal ophalen (Stadskantoor of Tweebronnen).

Inschrijven kan tot en met vrijdag 13 april 2018.

Betaling van het juiste bedrag, namelijk € 70 voor een klein groentepakket of € 100 voor een groot groentepakket, moet vooraf gebeuren op rekeningnummer BE37 0910 0016 4828 met vermelding van NAAM + SOORT PAKKET+ AFHAALPLAATS


 

De mensen achter de BioGroentenBak
De biogroenten komen vers uit de tuin van bij De Wikke, het biologische tuinbouwproject van Wonen en Werken en worden geteeld in de Abdij van ’t Park en de Benedictushoeve in Herent.
Het is een initiatief van de stad Leuven en Wonen en Werken vzw. Het draagt bij aan een duurzame stadsontwikkeling, sociaal, ecologisch en economisch.

 



 

Groentepakket 29/03


Ziehier de inhoud van het laatste groentepakket van deze reeks

 

Kleine pakketten

witloof

portobello champignons

aardpeer

kervel

 
Grote pakketten


witloof

portobello champignons

aardpeer

kervel

gekleurde wortelen
Afbeeldingsresultaat voor aardpeer




Aardpeer



is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.

Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentesoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk.

Gezondheid - Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.
De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikkedarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.

Bereiding - De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. En zelfs rauw is de aardpeer helemaal niet onaardig. De smaak is dan wat nootachtig.

Bewaring - Het feit dat de aardappel van vandaag beter bewaart dan de aardpeer is een van de redenen waarom de aardpeer in de vergetelheid is geraakt. Niettegenstaande kan je aardperen in een plastic zakje in het groentevak van de frigo ook eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar.

Wil je de aardperen uit je pakket toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. We geven je ook hiervoor een receptje mee.

Recepten

dinsdag 20 maart 2018

Groentepakket 22/03


Kleine pakketten

spitskool

boterraap

komkommer

veldsla

 

Grote pakketten

spitskool

boterraap

komkommer

Afbeeldingsresultaat voor spitskoolveldsla

zoete aardappel



Spitskool


Spitskool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica) is een kleinere soortgenoot van de witte kool met een spitse vorm en witte tot lichtgroene bladeren. Spitskool is sappiger, lichter verteerbaar en volgens sommigen lekkerder dan witte kool. Witte kool is trouwens een wintergroente, terwijl spitskool een zomergroente is.

Bewaring - Spitskool kan maximum één week in de koelkast bewaard worden. Je kan de kool ook blancheren om ze daarna in te vriezen.

Bereiding - Spitskool kan rauw gegeten worden bij slaatjes of voorgerechten. Je kan de kool ook stoven of koken.


Recepten


 

dinsdag 6 maart 2018

Groentepakket 08/03


Kleine pakketten:

rode kool

venkel

courgette

warmoes

 

Grote pakketten:

rode kool

venkel

courgette

warmoes

aubergine


Afbeeldingsresultaat voor venkelVenkel

Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.



Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.


Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.


Recepten