kleine pakketten:
bloemkool
komkommer
wortel
kervel
grote pakketten:
komkommer
wortel
raapsteel
kastanjechampignons
Bloemkool
Bloemkool is de roepnaam van een plant die eigenlijk voluit 'Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora' heet. De lange sliert kwalificaties weerspiegelt het hoge ontwikkelingsniveau waarmee deze plant zich distantieert van haar barbaarse voorvader, de 'oerkool'.
Gezondheid - Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.
Bereiding - In lang vervlogen tijden was bloemkool een geliefde groente (onder meer bij de Romeinen), maar tegenwoordig vindt men de smaak maar gewoontjes. Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).
Gezondheid - Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.
Bereiding - In lang vervlogen tijden was bloemkool een geliefde groente (onder meer bij de Romeinen), maar tegenwoordig vindt men de smaak maar gewoontjes. Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).
Recepten
- Algerijnse bloemkool in pittige tomatensaus
- Bloemkool en cherrytomaatjes
- Bloemkool met ansjovis
- Bloemkool met ham, kerriesaus en roquefort
- Bloemkool met kaas uit de oven
- Bloemkool met kerrie - appelsaus
- Bloemkool met tomaten en schartong
- Bloemkool op z'n Mandarijns
- Bloemkool pakora's
- Bloemkoolgratin met quorn en geitenkaas
- Bloemkoolschotel met gehakt - kaassaus
- Bloemkoolsoep met dragon en mosterd
- Bloemkoolsoufflé met camembert
- Fussili met bloemkool en hazelnoten
- Garnalen met bloemkool (Oedang Bandung)
- Gebakken bloemkool met vis op Oosterse wijze
- Gefrituurde bloemkool
- Gobi uit Kashmir
- Kantonese bloemkool
- Quiche met bloemkool en gerookte zalm
- Warme bloemkoolsalade
Geen opmerkingen:
Een reactie posten