woensdag 22 februari 2017

Groentepakket 23/02


Kleine pakketten:

yacon

Chinese kool

bleekselder

rode biet



Grote pakketten:

yacon

Chinese kool

bleekselder

rode biet

winterkers


Rode biet

Rode biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes of snijbiet behoort).

Bewaring - Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bereiding - Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen als rodebietensoep (met room en appelazijn!), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort...
Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.



Recepten

dinsdag 14 februari 2017

Groentepakket 16/02


Kleine pakketten:

knolselder

witte kool

wortelen

paprika mix

 


Grote pakketten:

knolselder

witte kool

wortelen

paprika mix

andijvie





Paprika

Paprika (Capsicum annuum) is een vruchtgewas uit de nachtschadefamilie (Solanacea). Met groenten uit deze familie moet je opletten, want er kunnen ook gifstoffen aanwezig zijn.
Groene paprika's kunnen beter warm bereid worden voor een betere vertering. Groene paprika's zijn in feite onrijpe paprika's. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze in een later stadium allerlei kleuren aannemen: rood, oranje, geel, wit of paars.

Jaar na jaar reserveren onze boeren heel wat ruimte voor de teelt van paprika, een teelt die in de loop der jaren erg vruchtbaar is gebleken. 


Recepten




 

dinsdag 7 februari 2017

Groentepakket 09/02


Kleine pakketten:
 
broccoli
prei
aardpeer
kastanjechampignons

 
Grote pakketten:

broccoli
prei
aardpeer
kastanjechampignons
tuinkers

Afbeeldingsresultaat voor broccoli

Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.

Bereiding - Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden. Van de stelen wordt eerst het houtachtige uiteinde afgesneden en afhankelijk van de kwaliteit schil je de buitenste vezels weg. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen. Als je stelen, blaadjes en roosjes apart wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe en, naar smaak, de fijngesneden blaadjes. Na nog 4 of 5' moet de groente gaar zijn.


Recepten


woensdag 1 februari 2017

Groentepakket 02/02


Kleine pakket: 

Raap violet

Afbeeldingsresultaat voor bataat
Boerenkool

Venkel

Bataat (zoete aardappel)

 


Grote pakket:

Raap violet

Boerenkool

Venkel

Bataat (zoete aardappel)

Paksoi



Bataat

Zoete aardappel (Ipomoea batatas) of bataat is een niet aan de gewone aardappel verwante knolvormige wortel van een slingerachtige plant die behoort tot de windefamilie. Dit tropisch knolgewas heeft als oorsprong Mexico. Daar werden ze al lang voor de Incatijd verbouwd. In Spanje waren ze eerder bekend dan de gewone aardappel. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië, waar ze binnenkwamen vanuit Polynesië en Nieuw-Zeeland. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten zijn ze nog steeds volksvoedsel en komen ze voor in veel recepten. De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen.

Bereiding - Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of pel hem na het koken.

Bewaring - Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.


Recepten