woensdag 26 oktober 2016

Groentepakket 27/10





Klein pakket

pompoen oranje

boerenkool

rode biet

winterpostelein


 
Groot pakket

pompoen oranje

boerenkool

rode biet

winterpostelein

Afbeeldingsresultaat voor boerenkoolcrosne



Boerenkool

Boerenkool (Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is de meest oorspronkelijke koolsoort en leunt dan ook nauw aan bij wilde kool, Brassica oleracea. Enigszins gesimplificeerd kunnen we de oerkool karakteriseren als een opeenhoping van blaadjes. Aanvankelijk stelden de mensen zich tevreden met die blaadjes, hoewel die verschrikkelijk taai waren. Doordat planten met grote bladeren de voorkeur genoten, ontstond boerenkool, een plant die goed bestand bleek tegen vorst en die men achteraf de ietwat akelige naam acephala of 'zonder hoofd' toekende.

Maar daar is de evolutie niet opgehouden. Trouwe abonnees hebben al herhaaldelijk kunnen vaststellen dat de jonge blaadjes in het midden van een getopte boerenkool veel zoeter en malser zijn dan de oudere bladeren uit de periferie. Planten met een hoge concentratie aan jonge blaadjes smaken beter en verhogen op die manier hun reproductiekansen. Indien je dit selectieprincipe vele eeuwen na elkaar toepast, dan verandert de genetische code op subtiele wijze.

Uiteindelijk ontstaan sluitkolen met een 'hoofdje' of capitata. Tot deze soort behoren witte kool, rode kool, savooikool en spitskool. Een andere ontwikkelingspiste bestond erin planten te selecteren met alsmaar dikkere stengels. Tot er koolrabi was (var. gongylodes). Nog een ander selectieprincipe, planten belonen die een dikke wortel vormen, leidde tot het ontstaan van radijsjes (sativus var. radicula) en raapjes (rapa var. rapifera). En door koolplanten te kweken met het oog op onvolgroeide, eetbare bloemen verkreeg men een vierde subcategorie, met als belangrijkste vertegenwoordigers bloemkool (cauliflora) en broccoli (italica). Wij Belgen hebben zelfs onze eigen koolsoort tot ontwikkeling gebracht; meer bepaald in de bladoksels van een overhangende koolstruik… spruiten!

Gezondheid - Boerenkool is schatrijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Op de website van EVAvzw  wordt boerenkool behalve als belangrijke leverancier van ijzer ook als een van de meest geschikte bronnen van calcium geprezen (in tegenstelling tot melk, bijvoorbeeld). Calcium is belangrijk voor de zenuwtransmissie, voor het beendergestel en het gebit, voor het functioneren van de spieren, en voor de bloedstolling. 

Recepten


Afbeeldingsresultaat voor crosne



CROSNES  of Japanse aardappels
Kleine knolletjes van de Japanse andoorn. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal- en Noord-China. In Japan en India wordt hij nog steeds grootschalig geteeld. Maar ook in Frankrijk wordt de crosne in veel plaatsen nog steeds geteeld (vernoemd trouwens naar de Franse plaats Crosne heet de plant in Europa 'Crosne du Japon'.
De smaak van deze decoratieve groente heeft iets weg van nieuwe aardappelen. Dit is de reden dat de crosne ook Japanse aardappel wordt genoemd.
Crosne kunnen bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten, moeten enkele malen grondig worden gewassen in ruim water. Verwijder een stukje van de onderkant en borstel ze eventueel schoon als wassen niet voldoende is.
Rauw geraspt als een salade smaken de knolletjes noot-achtig.
Ze kunnen ook worden geroosterd en vormen dan een lekkere snack.
Kort bakken in wat boter is ook heel lekker.
Gebakken crosne 
  • 200g Crosne, 1ui, 2 tenen knoflook, 2 el olijfolie, peper,chili,paprika,zeezout
  • 3 el verse fijngehakte kruiden (bvb rozemarijn, salie, tijm)                                                                                        
Bereiding
  • Borstel de Crosne-knolletjes goed schoon onder stromend water en stoom ze ca. 5 min. beetgaar in een stoompan.
  • Snipper de ui en de knoflook.

  • Roerbak de ui, knoflook en Crosne in de olijfolie voor ca. 5 min. op matig vuur.
  • Breng op smaak met het zout en de kruiden, nog 1 min. laten pruttelen en dan direct serveren (bvb. met stokbrood en veldsla).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten