woensdag 26 oktober 2016

Groentepakket 27/10





Klein pakket

pompoen oranje

boerenkool

rode biet

winterpostelein


 
Groot pakket

pompoen oranje

boerenkool

rode biet

winterpostelein

Afbeeldingsresultaat voor boerenkoolcrosne



Boerenkool

Boerenkool (Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is de meest oorspronkelijke koolsoort en leunt dan ook nauw aan bij wilde kool, Brassica oleracea. Enigszins gesimplificeerd kunnen we de oerkool karakteriseren als een opeenhoping van blaadjes. Aanvankelijk stelden de mensen zich tevreden met die blaadjes, hoewel die verschrikkelijk taai waren. Doordat planten met grote bladeren de voorkeur genoten, ontstond boerenkool, een plant die goed bestand bleek tegen vorst en die men achteraf de ietwat akelige naam acephala of 'zonder hoofd' toekende.

Maar daar is de evolutie niet opgehouden. Trouwe abonnees hebben al herhaaldelijk kunnen vaststellen dat de jonge blaadjes in het midden van een getopte boerenkool veel zoeter en malser zijn dan de oudere bladeren uit de periferie. Planten met een hoge concentratie aan jonge blaadjes smaken beter en verhogen op die manier hun reproductiekansen. Indien je dit selectieprincipe vele eeuwen na elkaar toepast, dan verandert de genetische code op subtiele wijze.

Uiteindelijk ontstaan sluitkolen met een 'hoofdje' of capitata. Tot deze soort behoren witte kool, rode kool, savooikool en spitskool. Een andere ontwikkelingspiste bestond erin planten te selecteren met alsmaar dikkere stengels. Tot er koolrabi was (var. gongylodes). Nog een ander selectieprincipe, planten belonen die een dikke wortel vormen, leidde tot het ontstaan van radijsjes (sativus var. radicula) en raapjes (rapa var. rapifera). En door koolplanten te kweken met het oog op onvolgroeide, eetbare bloemen verkreeg men een vierde subcategorie, met als belangrijkste vertegenwoordigers bloemkool (cauliflora) en broccoli (italica). Wij Belgen hebben zelfs onze eigen koolsoort tot ontwikkeling gebracht; meer bepaald in de bladoksels van een overhangende koolstruik… spruiten!

Gezondheid - Boerenkool is schatrijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Op de website van EVAvzw  wordt boerenkool behalve als belangrijke leverancier van ijzer ook als een van de meest geschikte bronnen van calcium geprezen (in tegenstelling tot melk, bijvoorbeeld). Calcium is belangrijk voor de zenuwtransmissie, voor het beendergestel en het gebit, voor het functioneren van de spieren, en voor de bloedstolling. 

Recepten


Afbeeldingsresultaat voor crosne



CROSNES  of Japanse aardappels
Kleine knolletjes van de Japanse andoorn. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal- en Noord-China. In Japan en India wordt hij nog steeds grootschalig geteeld. Maar ook in Frankrijk wordt de crosne in veel plaatsen nog steeds geteeld (vernoemd trouwens naar de Franse plaats Crosne heet de plant in Europa 'Crosne du Japon'.
De smaak van deze decoratieve groente heeft iets weg van nieuwe aardappelen. Dit is de reden dat de crosne ook Japanse aardappel wordt genoemd.
Crosne kunnen bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten, moeten enkele malen grondig worden gewassen in ruim water. Verwijder een stukje van de onderkant en borstel ze eventueel schoon als wassen niet voldoende is.
Rauw geraspt als een salade smaken de knolletjes noot-achtig.
Ze kunnen ook worden geroosterd en vormen dan een lekkere snack.
Kort bakken in wat boter is ook heel lekker.
Gebakken crosne 
  • 200g Crosne, 1ui, 2 tenen knoflook, 2 el olijfolie, peper,chili,paprika,zeezout
  • 3 el verse fijngehakte kruiden (bvb rozemarijn, salie, tijm)                                                                                        
Bereiding
  • Borstel de Crosne-knolletjes goed schoon onder stromend water en stoom ze ca. 5 min. beetgaar in een stoompan.
  • Snipper de ui en de knoflook.

  • Roerbak de ui, knoflook en Crosne in de olijfolie voor ca. 5 min. op matig vuur.
  • Breng op smaak met het zout en de kruiden, nog 1 min. laten pruttelen en dan direct serveren (bvb. met stokbrood en veldsla).


woensdag 19 oktober 2016

Groentepakket 20/10


 

Klein groentepakket:

bloemkool

prei

wortelen

radicchio

 

Groot groentepakket:

bloemkool

prei

wortelen

radicchio

kardoen



Roodlof of radicchio

Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof. Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt. Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken. De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.

Bereiding - Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.

Bewaring - Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast. 



Recepten


dinsdag 11 oktober 2016

groentepakket 13/10


De kleine pakketten:

 

butternut

bleekselder

venkel

sla


 

De grote pakketten:

 

butternut

bleekselder

venkel

spinazie

chioggia (kruising tussen rode biet en raap met binnenin mooie rode ringen) (je kan ze marineren in een vinaigrette, mooi als rauwkost)

 


Pompoen


Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).

Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu, onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. 

Variëteiten - Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt. De beste gekende Hokaido-variant is de oranje, eerder kleine pompoen. Maar wist je dat er ook Hokaido-varianten bestaan met een blauw-grijze schil? Deze Blue Ballet pompoenen zijn werkelijk heerlijk van smaak. Hokaido pompoenen hebben een vrij zoete smaak. Van Hokaido pompoenen kan je de schil mee consumeren.


Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook de Sweet Mama, een hybride mergpompoen met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Vanbinnen is hij wonderlijk diep oranje tot geel. Ook deze Sweet Mama heeft een eerder zoete smaak. Ook van deze groene pompoentjes kan je de schil mee consumeren. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnenscheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'hetapenpoepje').

En van de Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse, heb je al wel gehoord. Deze Butternut behoortd tot de familie van de muskaatpompoenen. Deze worden allen gekenmerkt door een schil die uiteindelijk beige tot oranje wordt. Het is tevens een zeer taaie schil, je kan deze pompoen dus maar beter schillen voor gebruik! Ook de Muscat de Provence behoort tot deze familie. Muskaatpompoenen hebben een eerder nootachtige smaak.


Het houdt maar niet op met al die pompoenvariëteiten, er bestaan ook nog spaghettipompoenen. Deze langwerpige, veelal gestreepte, pompoenen vallen uiteen in spaghettislierten na het garen. Je kan deze het beste halveren, besprenkelen met olijfolie, peper en zout, om ze dan 40 tot 50 minuten te garen in oven (200°C). Daarna kan je het vruchtvlees er uit schrapen met een vork, je tovert zo de spaghettislierten tevoorschijn!

Gezondheid - Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.

Bewaring - Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

Recepten


Soepen

Pampoensop (Zuid-Afrikaans pompoensoep)
Pompoensoep met pompoenchips
Pompoensoepje met geitenkaas
Pompoensoep met spaghettipompoen
Potaje (Algerijnse soep van rundvlees met bonen en pompoen)
Soep met pompoen en peer

Hoofdgerechten

Gevulde pompoen
Gevulde pompoen met risotto, lavas en gruyère
Pizza (groentevulling zonder kaas)
Pittige pompoencurry
Pompoen met pikante tempeh
Pompoen-curry
Pompoen-risotto
Pompoenpizza
Pompoen-, maïs- en bonenstamppot
Spruitjes met pompoen en seitan

Bijgerechten

Butternut Squash
Gebakken pompoen met korianderzaad
Ovenschotel van pompoen, zoete aardappel en wortel
Pasta bianco
Pompoen-gnocchi
Soufflé van pompoen met Oud Brugge kaas
Thaise gebakken pompoen met eieren

Nagerechten

Gluten- en suikervrije pompoensnickers
Pompoen-cake
Pompoenvla met vanille

Varia

Pompoen-crème
Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta
Terrine van pompoen en rode biet
Zuid-Afrikaanse 'pampoenkoekies'
Zuid-Amerikaanse pompoentaart

dinsdag 4 oktober 2016

Groentepakket 06/10


Klein groentepakket:

 

broccoli

pastinaak

komkommer

paksoi

 


Groot groentepakket:


broccoli

pastinaak

komkommer

paksoi

sla




Pastinaak

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Gezondheid - Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk.

Bewaring - Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een met een papieren zak gevoerde, geperforeerde plastic zak.



Recepten