maandag 2 februari 2015

Paksoi

Paksoi

(Brassica campestris var. Chinensis)  is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen, van Aziatische origine. Het is een groente die een beetje lijkt op warmoes, maar qua smaak heeft ze echter meer weg van Chinese kool (var. Pekinensis).

Gebruik - De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Gemiddelde kooktijd: 7 minuten. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

Variaties met paksoi:
  • roerbakken met kipfilet, ui, knoflook, en paprika
  • roerbakken met blokjes gerookte tofu en gehakte cashewnoten
  • kort smoren met sambal en vissaus
  • in reepjes in de groentesoep

Bewaring Bewaartijd op een koele plaats (12-14 °C): 2 dagen.
Bewaartijd in de koelkast (4-7 °C): 7 dagen, in een open plastic zak.

Recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten