donderdag 26 februari 2015

maandag 23 februari 2015

Spruitjes

Spruit

Spruiten (Brassica oleracea var. gemmifera) ontwikkelen zich in de bladoksels van de spruitkoolplant, tegen de harde stengel of stam aangevleid. Spruitplanten groeien goed in een vochtig klimaat en kunnen tamelijk veel vorst verdragen. De bemesting is een moeilijke evenwichtsoefening. Zoals alle kolen vragen spruiten een rijke voedingsbodem, maar anderzijds kan een overdreven toevoer van stikstof ertoe leiden dat de plant zich vergaloppeerd en uiteindelijk gaat ombuigen. Bovendien wordt ze dan gevoeliger aan ziektes of plagen, wat in de biologische teelt natuurlijk extra problematisch is. Eigenlijk komt het erop neer dat je ze de nodige groeitijd moet gunnen, en die is nu eenmaal lang: vanaf het voorjaar tot in de winter.

Bereiding - In het begin van de winter bezitten spruitjes nog hun volle aroma. Verwijder de lelijkste blaadjes van de spruit tot hij felgroen is. Snijd het harde stukje van het stronkje eraf. Kerf grote spruiten aan de onderkant met een scherp mesje kruiselings in, ze zijn dan vlugger gaar. Kook spruitjes niet te lang (10 à 15 min), bijtgaar zijn ze immers lichter verteerbaar en bovendien smakelijker.

Bewaring - In een papieren zak op een droge plaats kan je ze 3 à 4 dagen goed bewaren.

Recepten

donderdag 12 februari 2015

Volgende week eten we ...

Groenten

Prei, savooikool, knolselder, aardpeer


Afbeeldingsresultaat voor preiAfbeeldingsresultaat voor aardpeerAfbeeldingsresultaat voor knolselder



Fruit

Appeltjes Topaz

 Afbeeldingsresultaat voor topaz appel

maandag 9 februari 2015

Kleurrijke ovenschotel met pompoen en spek


Ingrediënten


 

250 gr   pompoen
1           middelgrote rode biet
300 g    aardappelen
100 g    knolselder
200 g    spekblokjes
1           grote ui
150 g    feta
2 el       walnoten
3           teentjes look
2           blaadjes laurier
             verse tijm - rozemarijn
             olijfolie
             peper – zout

 


Bereiding


Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grote stukken. Schil de knolselder en rode biet en snijd in kleinere stukken.

Was de aardappelen en snijd in even grote stukken als de rode biet. Snijd de ui in schijfjes.

Meng alle groenten in een ovenschaal. Kruid met versgemalen peper en zout. Meng er de gekneusde look, verse kruiden en spekreepjes onder. Overgiet met olijfolie. Zet in het midden van de voorverwarmde oven van 200°C.

Haal na 30 minuten uit de oven. Kijk of de groenten net niet gaar zijn. Verdeel er dan de verkruimelde feta over. Plaats terug in de oven voor 15 minuten.
 
Voeg er voor het serveren nog gehakte walnoten aan toe.

 

Smakelijk!

Schorseneer

Schorseneer

Schorseneer (Scorzonera hispanica) of winterasperge is een ouderwetse groente. Je vindt ze nog nauwelijks terug in het assortiment van supermarkten. Op het eerste gezicht lijkt de Nederlandse naam schorseneer afgeleid van het Italiaanse woord scorzone, wat letterlijk 'zwarte adder' betekent. Maar etymologisch zou schorseneer ook afgeleid kunnen zijn van scorza nera of 'zwarte schil'. Dat laatste lijkt in elk geval minder vergezocht. Er is wel een ander verband tussen schorseneren en reptielen: het sap van schorseneer werd vroeger als antidotum gebruikt tegen slangengif.

De groente is inheems in zowat het hele Middellandse-Zeegebied. Een beetje vreemd, want schorseneren zijn hier algemeen gekend als een typische wintergroente. Ze zijn namelijk zeer winterhard en kunnen tot maart in perfecte vorm blijven. In de lente loopt de kwaliteit echter snel achteruit omdat ze dan al hun energie (lees: aromatische sappen) investeren in nieuwe bladvorming.

Bereiding - De melkachtige, kleverige sappen zijn er ook verantwoordelijk voor dat schorseneren bijzonder moeilijk schoon te maken zijn. Vandaar dat men ze vroeger wel eens in een bui van medelijden of sadisme als keukenmeidenverdriet omschreef. Gebruik daarom bij het reinigen van schorseneren best handschoenen. Eenmaal geschild lijkt een schorseneer op asperge, want de wortel is nu mooi wit. Als je dat liever zo wil houden, leg de schorseneren dan direct na het schillen in een bodempje water en een scheutje azijn om oxidatie te voorkomen.
Om darmkrampen te vermijden kook je schorseneren best als volgt. Doe er water op, en van zo gauw het kookt, giet je het water af. Doe er dan vers water op en laat koken tot ze beetgaar zijn. Daarna kan je ze in een kaassausje doen.

Gezondheid - Schorseneren bevatten inuline (een poly-sacharide) en hebben een hoog fosfor- en ijzergehalte.

Recepten

vrijdag 6 februari 2015

maandag 2 februari 2015

Paksoi

Paksoi

(Brassica campestris var. Chinensis)  is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen, van Aziatische origine. Het is een groente die een beetje lijkt op warmoes, maar qua smaak heeft ze echter meer weg van Chinese kool (var. Pekinensis).

Gebruik - De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Gemiddelde kooktijd: 7 minuten. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

Variaties met paksoi:
  • roerbakken met kipfilet, ui, knoflook, en paprika
  • roerbakken met blokjes gerookte tofu en gehakte cashewnoten
  • kort smoren met sambal en vissaus
  • in reepjes in de groentesoep

Bewaring Bewaartijd op een koele plaats (12-14 °C): 2 dagen.
Bewaartijd in de koelkast (4-7 °C): 7 dagen, in een open plastic zak.

Recepten

Vegetarische recepten van Dorien Knockaert


 

Vegetarische recepten van Dorien Knockaert

 


 

 

 

Met dank aan Amélie!