dinsdag 14 januari 2020

Groentepakket 16/01

Klein groentepakket
Chinese kool
Witte kool
Knolselder
Wortelen
Prei


Groot groentepakket
Spinazie
Witte kool
Knolselder
Wortelen
Prei


De bronafbeelding bekijken


Prei


Prei is een tweejarige plant, maar wordt gekweekt als éénjarige groente. Behalve in de lente is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Voor elk seizoen zijn er tegenwoordig meerdere geschikte rassen op de markt. Winterharde soorten groeien wel aanzienlijk trager. Zomerprei heeft lange, dunne stengels met een geelgroene kleur en een fijne structuur. Herfstprei is grover. Winterprei is dat nog meer en kan veel vorst verdragen.
Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.
In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.
Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond tot zandleem, wat verklaart waarom onze prei soms een beetje slank blijft, maar toch boordevol smaak zit!

Bewaring

Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Daar bewaart hij tot wel enkele weken lang. Dek hem af en maak hem af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit.
Wil je ze nog langer bewaren? Bewaar de stengels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats. Het ideale scenario: begraaf de preistengels dicht bij elkaar in een bak grond. Dan is de houdbaarheid maximaal, tot wel 2 maanden.

Bereiding

Zowel de groene als witte delen van de stengel zijn even lekker en eetbaar. Gooi het groen dus zeker niet weg! De taaiere groene buitenbladeren kan je bv. gebruiken voor bouillon, de binnenste groene bladeren zijn lekker mals en passen prima in elke bereiding.
Prei wordt vooral gekookt gegeten. Het kan echter ook rauw genuttigd worden. Het wordt verwerkt in salades en soep, stoof- en wok-gerechten, en gebruikt als smaakmaker en keukenkruid.


Recepten

Risotto met prei en shiitake
Ingrediënten
  • 300 g risottorijst
  • 4 prei, in halve ringen
  • 500 g shiitake paddenstoelen
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 50 g Parmezaan, geraspt
  • 25 ml witte wijn
  • 1 l kippenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • peper en zout
Bereiding
  1. Stoof de prei 15 minuutjes in de olijfolie gaar. Roer regelmatig om. Kruid bij met peper en zout en zet even opzij.
  2. Bak in dezelfde pan de shiitakes kort aan op een hoog vuur. Kruid ook met peper en zout en zet even opzij.
  3. Breng de kippenbouillon aan de kook.
  4. Stoof de sjalotten glazig in de boter in een grote pan. Voeg de knoflook toe en laat 2 minuten zachtjes meebakken. Schep er dan de rijst bij en bak de korrels glazig.
  5. Blus met de wijn en laat de alcohol verdampen. Schep er dan een pollepel bouillon bij en roer regelmatig. Vanaf dat het vocht is opgenomen voeg je opnieuw een pollepel bouillon toe. Herhaal tot de bouillon op is.
  6. Roer de prei, de shiitakes en de Parmezaan door de risotto. Verdeel over de borden en serveer.
Ovenschotel met spirelli, venkel, prei en kruidige ricotta
Ingrediënten
  • 1 ui
  • 2 stengels prei
  • 1 venkel
  • 2 takjes tijm
  • 10 g dille
  • 200 g spirelli
  • 100 g ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g parmezaan
  • 5 el paneermeel
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl boter
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de ui fijn. Was de prei grondig en snij in fijne ringen. Snij de venkel in fijne blokjes. Rits de blaadjes van de tijm. Snij de dille fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui, venkel en prei aan gedurende 10 minuten. Kruid met peper en zout.
  3. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de spirelli beetgaar in 6 minuten. Giet de pasta af, maar hou wat kookvocht bij voor de saus.
  4. Meng de ricotta met een flinke scheut van het kookvocht tot een romige saus. Voeg de tijm en dille toe en kruid met peper en zout. Meng met de groenten.
  5. Vet een ovenschaal in met boter. Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de knoflook. Schep de pasta in de ovenschaal en verdeel er het groentemengsel over. Meng de Parmezaan met het paneermeel en strooi over de ovenschotel. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet nog even onder de grill voor een goudbruin kaaskorstje en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten