woensdag 29 januari 2020

Groentepakket 30/01

Klein groentepakket
Pastinaak
Venkel
Prei
Koolrabi
Wortel


Groot groentepakket
Knolselder
Aardpeer
Raapjes (violet)
Bloemkool
Boerenkool
Wortel


De bronafbeelding bekijken

Pastinaak


Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. Vóór de introductie van de aardappel was de pastinaak in de Middeleeuwen een belangrijk volksvoedsel.

Bewaring

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een plastic zak in de koelkast.

Gezondheid

Pastinaak bevat erg veel goede mineralen.

Bereiding

Pastinaak kan zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.


Recepten


Ovenschotel met wortel, prei en pastinaak

Ingrediënten
  • 2 preien
  • 4 wortelen
  • 4 kleine pastinaken
  • 2 eieren
  • 150 ml room
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 el graanmosterd
  • 100 g geraspte kaas
  • boter
  • peper
  • zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Maak de prei schoon en snij overlangs doormidden. Schil de wortelen en pastinaken, halveer ze overlangs. Snij de groenten op maat van een ovenschaal.
  3. Beboter de ovenschaal en schik er de groenten in. Kruid met peper en zout. Overgiet met de bouillon en zet 15 minuten in de oven, of tot de groenten beetgaar zijn
  4. Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Klop de eieren los met de room, de mosterd en een snuifje zout. Schenk over de groenten. Bestrooi met de geraspte kaas en laat nog 10 tot 15 minuten gratineren.


Chips van pastinaak

Ingrediënten
  • pastinaak
  • 3 dl (zonnebloem)olie
  • zeezout of keukenzout
Bereiding
  1. Boen de pastinaken goed schoon (of schil ze dun met een dunschiller).
  2. Schaaf ze met een Japanse mandoline of groenteschaaf in flinterdunne plakjes.
  3. Dep ze goed droog met keukenpapier.
  4. Verhit de olie in de wok tot 160°C.
  5. Frituur de groente in kleine porties telkens ongeveer 4 minuten.
  6. Als de olie niet meer bruist, is de chips krokant.
  7. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

dinsdag 21 januari 2020

Groentepakket 23/01

Klein groentepakket
Paarse boerenkool
Witte Champignons
Mosterdsla
Spinazie


Groot groentepakket
Paarse boerenkool
Witte Champignons
Mosterdsla
Savooikool
Pastinaak
Venkel


Afbeeldingsresultaten voor paarse boerenkool


Boerenkool


Boerenkool (of de hele mondvol Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is de meest authentieke koolsoort en leunt dan ook nauw aan bij wilde kool. Enigszins gesimplificeerd kunnen we de oerkool karakteriseren als een opeenhoping van blaadjes. Aanvankelijk stelden de mensen zich tevreden met die blaadjes, hoewel die verschrikkelijk taai waren. Doordat planten met grote bladeren de voorkeur genoten, ontstond boerenkool, een plant die goed bestand bleek tegen vorst en die men achteraf de ietwat akelige naam acephala of 'zonder hoofd' toekende.
Maar daar is de evolutie niet opgehouden. De jonge blaadjes in het midden van een getopte boerenkool zijn veel zoeter en malser dan de oudere bladeren uit de periferie. Planten met een hoge concentratie aan jonge blaadjes smaken beter en verhogen op die manier hun reproductiekansen. Indien je dit selectieprincipe vele eeuwen na elkaar toepast, dan verandert de genetische code op subtiele wijze.
Uiteindelijk ontstaan sluitkolen met een 'hoofdje' of capitata. Tot deze soort behoren witte kool, rode kool, savooikool en spitskool. Een andere ontwikkelingspiste bestond erin planten te selecteren met alsmaar dikkere stengels. Tot er koolrabi was! Nog een ander selectieprincipe - planten kiezen die een dikke wortel vormen - leidde tot het ontstaan van radijzen en raapjes. En door koolplanten te kweken met het oog op onvolgroeide, eetbare bloemen verkreeg men een vierde subcategorie, met als belangrijkste vertegenwoordigers bloemkool en broccoli. Wij Belgen hebben zelfs onze eigen koolsoort tot ontwikkeling gebracht; meer bepaald in de bladoksels van een overhangende koolstruik… spruiten!

Gezondheid

Boerenkool is schatrijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Boerenkool wordt behalve als belangrijke leverancier van ijzer ook als een van de meest geschikte bronnen van calcium geprezen (in tegenstelling tot melk, bijvoorbeeld). Calcium is belangrijk voor de zenuwtransmissie, voor het beendergestel en het gebit, voor het functioneren van de spieren, en voor de bloedstolling.

Bereiding

Boerenkool is een groente die in onze contreien voornamelijk in stamppotten wordt gebruikt. Je kan boerenkool ook stoven, roosteren in de oven als chips, laten sudderen in een curry,… de mogelijkheden zijn eindeloos!


Recepten


Curry van groene linzen met boerenkool

 

Ingrediënten

·         250 g groene linzen

·         1/4 tl kurkuma

·         1/2 tl cayennepeper

·         120 g prinsessenbonen in stukjes van 2 cm

·         90 g boerenkool (dikke stelen en bladeren verwijderd, blad fijngehakt)

·         3 el fijngesneden koriander

·         1 middelgrote wortel geschild (in 5 mm dikke plakjes)

·         1 1/4 tl zout

·         1 tl geschilde en fijn geraspte gember

·         1 teentje knoflook gepeld en gekneusd

·         1 tl gemalen komijnzaadjes

·         2 tl gemalen korianderzaadjes

·         3 el olijfolie of raapzaadolie

·         1/4 tl komijn

·         1 el gepelde en fijngesneden sjalotten

·         2 el passata

 

Bereiding

1.      Doe de linzen met de kurkuma en 1¼ liter water in een middelgrote pan en breng het aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en laat de linzen 20 minuten zachtjes koken.

2.      Voeg cayennepeper, bonen, boerenkool, koriander, wortel en zout toe. Roer alles door elkaar en breng het weer aan de kook. Zet het deksel schuin en kook nog 20 minuten.

3.      Maak intussen de currypasta: doe gember, knoflook, komijn en koriander in een kommetje. Roer er ½ dl water door.

4.      Giet de olie in een middelgrote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is het komijnzaad toe, laat ze 5 seconden sissen en doe de sjalot in de pan. Roerbak tot hij lichtbruin is.

5.      Roer de currypasta door de inhoud van de koekenpan en bak zo’n 1½ minuut tot de olie

6.      langs de rand zichtbaar is.

7.      Bak de tomatenpassata 1 minuut mee tot de olie weer langs de rand zichtbaar is.

8.      Voeg als de linzen gaar zijn de inhoud van de koekenpan eraan toe. Roer goed en laat de curry nog 5 minuten zachtjes koken.



door EVA vzw



Cannelloni met ricotta en boerenkool

 

Ingrediënten

·         1 uitje

·         olijfolie

·         900 g boerenkool

·         16 cannelloni's

·         250 g ricotta

·         zout & peper

·         nootmuskaat

·         2 teentjes knoflook

·         1 sjalotje

·         4 el pijnboompitten

·         1 blikje tomatenpuree

·         1 blik gepelde tomaten

·         200 ml bouillon

·         mozzarella

 

Bereiding

1.      Snipper het uitje en fruit in olijfolie.

2.      Snij de boerenkool fijn en voeg ze toe, laat die op hoog vuur al omscheppend slinken.

3.      Voeg 250 ml water toe, kook de kool in 15 minuten zachtjes gaar en giet de groente af.

4.      Kook de cannelloni's in ruim kokend water met zout tot ze al dente zijn en leg ze op een schone theedoek.

5.      Wrijf de ricotta door een zeef, schep die bij de boerenkool en breng met wat zout, peper en nootmuskaat op smaak.

6.      Vul de cannelloni's met het boerenkool- ricotta mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.

7.      Verwarm de oven voor op 175°C.

8.      Bak voor de tomatensaus de knoflook uit de pers, het gehakte sjalotje en de pijnboompitjes in de olijfolie goudbruin, roer de tomatenpuree erbij en bak alles kort.

9.      Snijd de tomaten uit blik kleiner en voeg ze toe met het vocht en de bouillon.

10.  Breng ook de saus op smaak, laat tot sausdikte inkoken en giet de saus over de cannelloni's.

11.  Bestrooi de cannelloni's met geraspte mozzarella en bak ze in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin.

 





dinsdag 14 januari 2020

Groentepakket 16/01

Klein groentepakket
Chinese kool
Witte kool
Knolselder
Wortelen
Prei


Groot groentepakket
Spinazie
Witte kool
Knolselder
Wortelen
Prei


De bronafbeelding bekijken


Prei


Prei is een tweejarige plant, maar wordt gekweekt als éénjarige groente. Behalve in de lente is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Voor elk seizoen zijn er tegenwoordig meerdere geschikte rassen op de markt. Winterharde soorten groeien wel aanzienlijk trager. Zomerprei heeft lange, dunne stengels met een geelgroene kleur en een fijne structuur. Herfstprei is grover. Winterprei is dat nog meer en kan veel vorst verdragen.
Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.
In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.
Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond tot zandleem, wat verklaart waarom onze prei soms een beetje slank blijft, maar toch boordevol smaak zit!

Bewaring

Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Daar bewaart hij tot wel enkele weken lang. Dek hem af en maak hem af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit.
Wil je ze nog langer bewaren? Bewaar de stengels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats. Het ideale scenario: begraaf de preistengels dicht bij elkaar in een bak grond. Dan is de houdbaarheid maximaal, tot wel 2 maanden.

Bereiding

Zowel de groene als witte delen van de stengel zijn even lekker en eetbaar. Gooi het groen dus zeker niet weg! De taaiere groene buitenbladeren kan je bv. gebruiken voor bouillon, de binnenste groene bladeren zijn lekker mals en passen prima in elke bereiding.
Prei wordt vooral gekookt gegeten. Het kan echter ook rauw genuttigd worden. Het wordt verwerkt in salades en soep, stoof- en wok-gerechten, en gebruikt als smaakmaker en keukenkruid.


Recepten

Risotto met prei en shiitake
Ingrediënten
  • 300 g risottorijst
  • 4 prei, in halve ringen
  • 500 g shiitake paddenstoelen
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 50 g Parmezaan, geraspt
  • 25 ml witte wijn
  • 1 l kippenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • peper en zout
Bereiding
  1. Stoof de prei 15 minuutjes in de olijfolie gaar. Roer regelmatig om. Kruid bij met peper en zout en zet even opzij.
  2. Bak in dezelfde pan de shiitakes kort aan op een hoog vuur. Kruid ook met peper en zout en zet even opzij.
  3. Breng de kippenbouillon aan de kook.
  4. Stoof de sjalotten glazig in de boter in een grote pan. Voeg de knoflook toe en laat 2 minuten zachtjes meebakken. Schep er dan de rijst bij en bak de korrels glazig.
  5. Blus met de wijn en laat de alcohol verdampen. Schep er dan een pollepel bouillon bij en roer regelmatig. Vanaf dat het vocht is opgenomen voeg je opnieuw een pollepel bouillon toe. Herhaal tot de bouillon op is.
  6. Roer de prei, de shiitakes en de Parmezaan door de risotto. Verdeel over de borden en serveer.
Ovenschotel met spirelli, venkel, prei en kruidige ricotta
Ingrediënten
  • 1 ui
  • 2 stengels prei
  • 1 venkel
  • 2 takjes tijm
  • 10 g dille
  • 200 g spirelli
  • 100 g ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g parmezaan
  • 5 el paneermeel
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl boter
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de ui fijn. Was de prei grondig en snij in fijne ringen. Snij de venkel in fijne blokjes. Rits de blaadjes van de tijm. Snij de dille fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui, venkel en prei aan gedurende 10 minuten. Kruid met peper en zout.
  3. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de spirelli beetgaar in 6 minuten. Giet de pasta af, maar hou wat kookvocht bij voor de saus.
  4. Meng de ricotta met een flinke scheut van het kookvocht tot een romige saus. Voeg de tijm en dille toe en kruid met peper en zout. Meng met de groenten.
  5. Vet een ovenschaal in met boter. Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de knoflook. Schep de pasta in de ovenschaal en verdeel er het groentemengsel over. Meng de Parmezaan met het paneermeel en strooi over de ovenschotel. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet nog even onder de grill voor een goudbruin kaaskorstje en serveer.