donderdag 29 november 2018

Groentepakket 29/11

Klein pakket
Broccoli
Wortels
Spinazie
Knolselder


Groot pakket
Broccoli
Wortels
Spinazie
Knolselder
Yacon




Yacón (Smallanthus sonchifolius)


Afbeeldingsresultaten voor yacon

Andere benamingen: 'Appelwortel', 'Grondappel', 'Diabetes-Kartoffel', ...

De yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca's waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak en van het positieve effect op hun gezondheid. Sindsdien is de yacón in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen.

Yacón is geliefd vanwege meerdere aspecten:
* frisse zoete smaak
* toepasbaar in veel gerechten
* rijk aan kalium en antioxidanten
* lang te bewaren (ongeschild)
* weinig caloriëen
* bevordert een goede spijsvertering
* boost het afweersysteem

Gebruik:

Deze appelwortel kan rauw gegeten (geschild) worden in frisse salades en knapperige rauwe snacks omwille van de lekkere 'bite'. Bijvoorbeeld in een zuurkoolsalade ter vervanging van stukjes ananas of mandarijn.

Verhitting van de yacón d.m.v. bakken, frituren, stoven, ... maakt de knol nog zoeter. Zo kan in allerlei soorten appelgebak (taart, flappen, beignets) de appel vervangen worden door yacón. Zonder verder toevoeging van suiker onstaat er een heerlijk gebak dat geschikt is voor eenieder die caloriearm wil eten. Ook leent de knol zich goed om er chips van te maken.
Je kan kleine stukjes yacón meebakken in pannenkoeken of wafels.


Yacón, een plantkundige bijzonderheid.

Yacón produceert 2 typen knollen. De kleine broed (moeder) knol voor de vermeerdering en de eetknol voor de consumptie. Dit is zeer uniek in de plantenwereld.

De plant groeit zeer goed onder Noord-Europese omstandigheden. De plant vergt nauwelijks onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort.

Recepten:

dinsdag 20 november 2018

Groentepakket 22/11

Klein pakket
Aardpeer
Boerenkool
Veldsla
Bloemkool


Groot pakket
Aardpeer
Boerenkool
Veldsla
Bloemkool
Savooikool



Aardpeer



De bronafbeelding bekijkenis een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.

Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentesoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk.

Gezondheid - Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.
De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikkedarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.

Bereiding - De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. En zelfs rauw is de aardpeer helemaal niet onaardig. De smaak is dan wat nootachtig.

Bewaring - Het feit dat de aardappel van vandaag beter bewaart dan de aardpeer is een van de redenen waarom de aardpeer in de vergetelheid is geraakt. Niettegenstaande kan je aardperen in een plastic zakje in het groentevak van de frigo ook eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar.

Wil je de aardperen uit je pakket toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. We geven je ook hiervoor een receptje mee.

Recepten

dinsdag 13 november 2018

Groentepakket 15/11

Klein pakket
Koolraap
Wortelpeterselie
Rode biet
Witte kool


Groot pakket
Koolraap
Wortelpeterselie
Rode biet
Witte kool
Champignons




Wortelpeterselie


De wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum) is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. Die wortel heeft het uiterlijk van en pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van knolselder en van peterselie.

Gezondheid - De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C.
Met peterselie kan je beter niet overdrijven als je zwanger bent, maar matige doses als keukenkruid zijn wel veilig.

Bereiding - De wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.

Recepten


dinsdag 6 november 2018

Groentepakket 08/11

Klein pakket
Zoete aardappel
Knolselder
Paksoi
Spinazie


Groot pakket
Zoete aardappel
Knolselder
De bronafbeelding bekijkenPaksoi
Spinazie
Butternut pompoen


Paksoi

(Brassica campestris var. Chinensis)  is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen, van Aziatische origine. Het is een groente die een beetje lijkt op warmoes, maar qua smaak heeft ze echter meer weg van Chinese kool (var. Pekinensis).

Gebruik - De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Gemiddelde kooktijd: 7 minuten. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

Variaties met paksoi:
  • roerbakken met kipfilet, ui, knoflook, en paprika
  • roerbakken met blokjes gerookte tofu en gehakte cashewnoten
  • kort smoren met sambal en vissaus
  • in reepjes in de groentesoep

Bewaring Bewaartijd op een koele plaats (12-14 °C): 2 dagen.
Bewaartijd in de koelkast (4-7 °C): 7 dagen, in een open plastic zak.

Recepten