Klein
pakket:
rabarber
broccoli
warmoes
rucola
Groot
pakket:
rabarber
broccoli
warmoes
krulpeterselie
groene
asperges
Warmoes
Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft (van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels op).
Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.
Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!
Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.
Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!
Recepten
- Gegratineerde warmoesstengels
- Gestoomde pladijsfilets met warmoes en garnalensaus
- Hartige warmoestaart
- Kalamari in zimino
- Moussaka met snijbiet
- Pastasaus van warmoes
- Quiche met warmoes, wortelen en geitekaas
- Tortilla's met warmoes
- Voorjaarsstamppot
- Warmoeskoeken
- Warmoespuree
- Warmoesstengels met groene saus
- Warmoes op Griekse wijze
- Warmoes op zijn Dijons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten