dinsdag 30 januari 2018

Groentepakket 1/02


Kleine pakketten

Witte kool

Rode paprika

Bleekselder

Rode biet

 

Grote pakketten

Witte kool

Rode paprika

Bleekselder

Rode biet

Avocado


Rode biet


Rode biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes of snijbiet behoort).

Bewaring - Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bereiding - Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen als rodebietensoep (met room en appelazijn!), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort...
Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.



Recepten




 

dinsdag 23 januari 2018

Groentepakket 25/01


Kleine pakketten:

spruitjes

blauwe raap

yacon

Afbeeldingsresultaat voor blauwe raapeikenbladsla

 

Grote pakketten:

spruitjes

blauwe raap

yacon

eikenbladsla

koolrabi




Raap



Raapjes maken deel uit van de koolfamilie, meerbepaald van de kruisbloemigen. Voor de komst van de aardappel was de raap, zoals zoveel andere ‘vergeten groente’ onmisbaar in de onze keuken. Rapen bestaan in zeer veel variëteiten, de best gekende is de meiraap (paars-wit), maar in onze biopakketten zitten ook al eens boterraapjes (geel). Deze zijn iets zachter van smaak dan de meiraapjes, maar het gebruik is in feite hetzelfde. Ook de koolraap (paars-geel, groter en minder zoet) is vrij gekend
De plant stelt weinig eisen aan temperatuur en bodemgesteldheid. Ze is bestand tegen vorst. Het best gedijt de raap op een lichte kleigrond, waar Vlaanderen rijk aan is. De rapen worden best begin juni gezaaid en kunnen tussen oktober en december geoogst worden. De raapjes worden best in een jong stadium geoogst (de grootte van een tennisbal is ideaal), groter verliezen ze hun goeie smaak.

Bereiding - Rapen kan je koken, stomen, in de puree stampen, frituren, opvullen enzovoort. Koolrapen en boterraapjes kan je beter schillen, meiraapjes hoef je daarentegen helemaal niet te schillen (minder werk en extra gezond!). Koolrapen en boterraapjes kan je best garen, terwijl je meiraapjes ook perfect rauw kan verwerken in salades. Dan hebben ze iets ‘radijsachtigs’. Als je de rapen kookt doe je dit best niet al te lang: papperige, overgare raapjes zijn immers niet lekker. Dé klassieker om rapen te verwerken is in een goeie ouderwetse hutsepot.
Het jonge blad (snijmoes of snijkool genaamd) wordt eveneens gegeten. Je kan dit gebruiken zoals spinazie.

Gezondheid - Rapen zijn enorm calorie-arm en zijn rijk aan vitamine C, vitamine B1 en B2, vitamine A, calcium, fosfor en ijzer. In de oudheid stonden raapjes erom bekend een geneeskrachtig middel te zijn tegen aandoeningen aan de luchtwegen en huid en als middel om zweetoksels te vermijden. Enige bewijskracht hiervoor is er echter niet. Rapen bevatten echter ook veel nitraten. Deze worden in het lichaam door bacteriën omgezet tot nitrieten die schadelijk zijn in de gezondheid in grote hoeveelheden. Wanneer je gewoon raap eet kom je zeker niet aan deze hoeveelheden maar een portie heropwarmen doe je beter niet.

Bewaring - Je bewaart de rapen best in de frigo in een papieren zak. Op die manier bewaren ze zeker een week. Als je ze écht lang wilt bewaren, kan je ze best af en toe besprenkelen met water om uitdroging en taaiheid te vermijden.

Recepten

dinsdag 16 januari 2018

Groentepakket 18/01


Kleine pakketten

bloemkool

prei

wortelen

winterpostelein

 

Grote pakketten


bloemkool

prei

wortelen

winterpostelein

zoete aardappel



Postelein


Postelein is een schriel Indisch plantje dat hier in Astene op onze zanderige grond bijzonder goed groeit. Dat hoeft ook niet te verwonderen, vermits postelein een duidelijke voorkeur voor lichtere bodemtypes heeft. Het is echter ook een warmteminnend gewas, dat betekent hier in Noord-Europa: kweken in de kas of onder de koepel.

Gezondheid - Postelein is vitamine- en energierijk en het bevat zeer veel ijzer (3 mg. per 100 g.!). Maar het is tevens nitraatrijk. Dat laatste draagt ertoe bij dat postelein een zeer kwetsbare groente blijkt te zijn die na oogst spoedig moet worden geconsumeerd (bij rotting wordt nitraat omgezet in schadelijk nitriet). Postelein smaakt heerlijk rauw in een slaatje, maar is eigenlijk ook wel lekker in soep.

Er zijn twee zeer verschillende soorten postelein:

WINTERPOSTELEIN (Claytonia perfoliata)

The generic name, Claytonia, is named for John Clayton, a botanist of the 1600's. The specific name, perfoliata, refers to the perfoliate leaves that are attached at the base to completely encircle the stem. As a vegetable it is also known as Miner's Lettuce. Lettuce? Yes, you can eat it--raw in salads or boiled like spinach. Early settlers and Indians collected and ate it. It is said that California Indians used to place it by red ant hills to pick up formic acid as a dressing.

ZOMERPOSTELEIN (Portulaca oleracea)

Medical Uses: Purslane contains more Omega-3 fatty acids than any other leafy vegetable plant we know of. The most common dietary source of Omega-3s are cold water fish like Salmon. Omega-3s aid the body in the production of compounds that effect blood pressure, clotting, the immune system, prevent inflammation, lower cholesterol (LDL), prevent certain cancers and control coronary spasms. In addition recent studies suggest that Omega- 3s may have positive effects on the brain and may aid in such conditions as depression, bipolar disorder, Alzheimer's disease, autism, schizophrenia, attention deficit disorder, hyperactivity and migraines. Though very beneficial, there are few good dietary sources other than seafood for Omaga-3s. (Some oils, nuts, grains and other leafy vegetables do contain Omega-3s).

Recepten