dinsdag 24 oktober 2017

Groentepakket 26/10


Kleine pakketten

oranje pompoen

wortelen

bruine champignons

groenlof

 


Grote pakketten

oranje pompoen

wortelen

bruine champignons

groenlof

crosne (een klein knolgewas dat zowel rauw (in een slaatje) of gefrituurd kan worden gegeten)=>


 


Groenlof


Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is een buitenbeentje dat de meeste kookboeken negeren. Onterecht, want uit onze populariteitsmeting bleek dat deze eerder bittere groente bij veel mensen wel in de smaak valt.

Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt.

Bereiding - Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree,  hespenrolletjes mee maken of gewoon rauw!

Bewaring - De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.


Recepten


Soep


Hoofdgerecht


Bijgerecht


Salades

dinsdag 17 oktober 2017

Groentepakket 19/10


Kleine pakketten:

broccoli

venkel

Afbeeldingsresultaat voor venkel
pastinaak

sla

 
Grote pakketten:

broccoli

venkel

pastinaak

sla

kardoen








Venkel



Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.


Recepten

dinsdag 10 oktober 2017

Groentepakket 12/10

Kleine bakken

butternut pompoen

bloemkool

bleekselder

warmoes

 

Grote bakken


butternut pompoen

bloemkool

bleekselder

warmoes

aubergine


Afbeeldingsresultaat voor warmoes



Warmoes

Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft (van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels op).

Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.

Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!

Recepten

dinsdag 3 oktober 2017

Groentepakket 5/10


Kleine pakketten

knolselder

prei

paprika mix

veldsla

 

Grote pakketten


knolselder

prei

paprika mix

veldsla

portobello champignons




Knolselder



Knolselder (Apium graveolens var. rapaceum) is een kruidachtig gewas met een vlezige wortelknol en donkergroen, sterk aromatisch blad. In het oude Egypte was selderij al bekend, maar het onderscheid tussen knol en blad kwam er pas 17 eeuwen later, toen de variant rapaceum het licht zag. Aanvankelijk kweekte men deze soort enkel omwille van de geneeskrachtige werking, maar naderhand bleek de knol een ideale aanvulling van het povere groenteaanbod in de wintermaanden.

Knolselder is echter niet winterhard en heeft maar liefst 200 dagen nodig om volwassen te worden. Het komt er dus op aan vroeg in het voorjaar te zaaien zodat de knollen in het najaar kunnen worden geoogst. Vervolgens kunnen ze worden ingekuild, op veilige afstand van de vorst. Tegenwoordig heeft men deze oude bewaartechniek, die wel nog regelmatig wordt toegepast bij rode biet, opgegeven. In plaats daarvan gaat men de knollen in het najaar herplanten in een serre. Op die manier zijn ze het minst onderhevig aan bederf.

Gezondheid - De consumptie van knolselder is een goede zaak voor uw metabolisme, omdat de groente volgens voedingsdeskundigen veel ijzer en vitamine C bevat.

Bewaring - Knolselder kan je gemakkelijk enkele weken in de koelkast bewaren, verpakt in een stevige papieren zak.

Bereiding - De groente heeft een hoog natriumgehalte, een beetje terughoudendheid in het gebruik van uw zoutvat is dus wel op zijn plaats. Schillen is een must, maar liefst zo dun mogelijk. Kruiden is eveneens warm aanbevolen; meer in het bijzonder koriander, oregano en venkelzaad geven knolselder extra smaak.


Recepten