woensdag 21 juni 2017

Groentepakket 22/06


Kleine pakketten:

paksoi

gele courgette

komkommer

sla (hoogstwaarschijnlijk kropsla anders eiekblad)

krulpeterselie als extra

 

Grote pakketten:

paksoi

gele courgette

komkommer

sla (hoogstwaarschijnlijk kropsla anders eiekblad)

aubergine

krulpeterselie als extra

 
Afbeeldingsresultaat voor komkommer

Komkommer

Komkommer (Cucumis sativus) is een vruchtgewas dat zeer veel water bevat. Net als de familiegenoten (courgette, pompoen, augurk en meloen) heeft de komkommerplant een woekerende groeiwijze. Het wortelgestel groeit typisch zeer breed uit maar blijft erg oppervlakkig.
Bij warm weer maakt de plant aan ijzingwekkende snelheid nieuwe vruchtbeginselen aan die in enkele dagen uitgroeien tot heuse komkommers.

Bereiding - Veel voedingswaarde hebben de komkommers niet, maar ze zijn wel heerlijk. Te combineren met tomaat, avocado, basilicum of peterselie, maar even lekker gebakken in de pan, gemengd met een beetje zachte kruidenkaas, in combinatie met vis, enz…


Recepten

dinsdag 13 juni 2017

Groentepakket 15/06


Kleine pakketten:

bleekselder

tomaat

spitskool

Afbeeldingsresultaat voor spitskool
tuinbonen

 

Grote pakketten:

 
bleekselder

tomaat

spitskool

tuinbonen

radijzen



Spitskool


Spitskool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica) is een kleinere soortgenoot van de witte kool met een spitse vorm en witte tot lichtgroene bladeren. Spitskool is sappiger, lichter verteerbaar en volgens sommigen lekkerder dan witte kool. Witte kool is trouwens een wintergroente, terwijl spitskool een zomergroente is.

Bewaring - Spitskool kan maximum één week in de koelkast bewaard worden. Je kan de kool ook blancheren om ze daarna in te vriezen.

Bereiding - Spitskool kan rauw gegeten worden bij slaatjes of voorgerechten. Je kan de kool ook stoven of koken.


Recepten

woensdag 7 juni 2017

Groentepakket 8/06


Kleine bakken

bloemkool

knolvenkel

rode biet

krulandijvie

Afbeeldingsresultaat voor krulandijvie 

Grote bakken

bloemkool

knolvenkel

rode biet

krulandijvie

zoete puntpaprika


Dit alles van eigen 'Wikke'oogst!


Andijvie

Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is ‘schietgraag’, de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, hetgeen de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond.

Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenbladeren onze voorkeur. Terwijl uitgerekend die taaie buitenbladeren de meeste voedingsstoffen bevatten (o.a. vezels, mineralen en vitamines).

Bereiding - Anders dan onze noorderburen zijn wij Belgen niet echt gek van andijvie. We pretenderen over een betere variant uit dezelfde plantenfamilie te beschikken: Belgische andijvie of witlof. Als er al échte andijvie op het menu staat, dan serveren we het bladgewas meestal rauw in de vorm van salade, liefst in combinatie met een aantal joekels van vleestomaten en een lepel mayonaise erop. Rauwkost op "zijn best".
Nederlanders hebben een voetje voor bij de bereiding van andijvie. Zij raken van jongs af aan vertrouwd met de idee dat je andijvie ook kan stoven. En dat zoiets verrassend lekkere maaltijden kan opleveren. En om dit te bewijzen: een aantal voortreffelijke Nederlandse receptjes...

Recepten