dinsdag 24 januari 2017

Groentepakket 26/01


Kleine pakketten

bloemkool

wortelen

koolrabi

pastinaak

 

Grote pakketten

bloemkool

wortelen

koolrabi

pastinaak
Afbeeldingsresultaat voor koolrabi
rammenas


 

Koolrabi

Koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) is een prachtig plantje met slanke, rijzige bladeren.
Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. 'Het kooltje dat op de aarde rust', zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur.

Gezondheid - Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De me0este voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken.

Bewaring - De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.

Bereiding - Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang (zie bloemkool), zodat de smaak veel fijner blijft.


Recepten


maandag 16 januari 2017

Groentepakket 19/01


Kleine pakketten

pompoen

witloof

rode biet

veldsla (als hij te oogsten valt met het vriesweer, anders zal het een alternatief zijn)

 

Grote pakketten

pompoen

witloof

rode biet

veldsla (als hij te oogsten valt met het vriesweer, anders zal het een alternatief zijn)

rode kool
Afbeeldingsresultaat voor witloof


Witloof

Witloof (cichhorium Intybus var. foliosum) behoort tot de familie van de cichorei-achtigen. Net als de andere familieleden heeft witloof een licht bittere smaak. Hoe meer licht witloof te zien krijgt, hoe groener de top en hoe bitterder de smaak.
De teelt van witloof is een behoorlijk ingewikkelde materie. Je moet eerst en vooral biologische cichoreiwortels zien te bemachtigen. Heb je die niet, dan moet je ze zelf kweken (een jaar vertraging), liefst op stikstofarme grond. De cichoreiwortels worden in grote bakken met aarde gestoken (in tegenstelling tot hydrocultuur) en gestockeerd in een pikdonkere ruimte met geschikte temperatuur en luchtvochtigheid. Een ingenieus irrigatiesysteem voert water doorheen de opeengestapelde bakken. Als alles goed gaat, dan krijg je mooi witloof, die maagdelijk witte stronkjes met vaalgele toppen. Je wordt echt geen witloofboer van vandaag op morgen... Expertise is onmisbaar.

Gezondheid - Het is een gezonde groente, die veel waardevolle stoffen bevat, bovenal veel ijzer (20mg/100g, dit is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Laat witloof echter niet in water liggen, hierdoor verdwijnen de mineralen.

Bereiding - Voor het koken of stomen kan je witloof met citroen besprenkelen, zodat de stronk wit blijft. Je kan de groente echter ook rauw eten, gemengd in salades of als aperitiefhapje.

Bewaring - Bewaar witloof in een droge, papieren zak op een donkere, koele plek (in de koelkast).



Recepten