dinsdag 20 december 2016

Groentepakket 22/12


Kleine pakketten

spruiten

aardpeer

Afbeeldingsresultaat voor portobello champignonsportabellachampignons

winterkers

tuinkers

 

Grote pakketten

spruiten

aardpeer

portabellachampignons

winterkers

tuinkers

kiemen luzerne





Tuinkers

Tuinkers (Lepidium sativum) is, zoals de naam al aangeeft, geen echte wilde plant. Sativum betekent ook gekweekt. Hij is hier uit Afrika en Azië ingevoerd. De veldkruidkers (Lepidium campestre) en de dichtbloemige kruidkers (Lepidium densiflorum), die vrijwel dezelfde eigenschappen bezitten, zijn wel planten die hier vrij algemeen voorkomen, in weilanden, bouwlanden, op muren en ongebruikte terreinen.

Bereiding - De fijngehakte bladeren en knoppen kunnen aan salades, soepen en sauzen worden toegevoegd om een scherpe radijsachtige smaak te krijgen. We kunnen ze ook rauw, gesnipperd op de boterham eten. De scherpste smaak hebben de zaden. Die zijn heerlijk bij lamsvlees of wild.

Gezondheid - Hoewel alle soorten Lepidium veel vitamine C bevatten en dus erg gezond zijn, is er van een toepassing in de geneeskunde niets bekend.


Recepten





Luzerne

Luzerne (of alfalfa voor Nederlanders) is zoals alle kiemen rijk aan vitamine C, ijzer en B-vitamines.

Bereiding - Men hoeft ze niet te wassen of te snijden en ze zijn dan ook zeer geliefd bij ‘gezonde’ fastfood-adepten. Luzerne oogst tevens succes door haar relatief neutrale smaak (hetgeen lang niet van alle kiemen kan gezegd worden). Meng luzerne eventueel met kropsla of rode sla en een tomaatje...

Recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten