dinsdag 20 december 2016

Groentepakket 22/12


Kleine pakketten

spruiten

aardpeer

Afbeeldingsresultaat voor portobello champignonsportabellachampignons

winterkers

tuinkers

 

Grote pakketten

spruiten

aardpeer

portabellachampignons

winterkers

tuinkers

kiemen luzerne





Tuinkers

Tuinkers (Lepidium sativum) is, zoals de naam al aangeeft, geen echte wilde plant. Sativum betekent ook gekweekt. Hij is hier uit Afrika en Azië ingevoerd. De veldkruidkers (Lepidium campestre) en de dichtbloemige kruidkers (Lepidium densiflorum), die vrijwel dezelfde eigenschappen bezitten, zijn wel planten die hier vrij algemeen voorkomen, in weilanden, bouwlanden, op muren en ongebruikte terreinen.

Bereiding - De fijngehakte bladeren en knoppen kunnen aan salades, soepen en sauzen worden toegevoegd om een scherpe radijsachtige smaak te krijgen. We kunnen ze ook rauw, gesnipperd op de boterham eten. De scherpste smaak hebben de zaden. Die zijn heerlijk bij lamsvlees of wild.

Gezondheid - Hoewel alle soorten Lepidium veel vitamine C bevatten en dus erg gezond zijn, is er van een toepassing in de geneeskunde niets bekend.


Recepten





Luzerne

Luzerne (of alfalfa voor Nederlanders) is zoals alle kiemen rijk aan vitamine C, ijzer en B-vitamines.

Bereiding - Men hoeft ze niet te wassen of te snijden en ze zijn dan ook zeer geliefd bij ‘gezonde’ fastfood-adepten. Luzerne oogst tevens succes door haar relatief neutrale smaak (hetgeen lang niet van alle kiemen kan gezegd worden). Meng luzerne eventueel met kropsla of rode sla en een tomaatje...

Recepten

dinsdag 13 december 2016

Groentepakket 15/12


Kleine pakketten

Afbeeldingsresultaat voor schorsenerenbroccoli

schorseneer

venkel

veldsla

 

Grote pakketten

broccoli

schorseneer

venkel

veldsla

rode biet


Schorseneer

Schorseneer (Scorzonera hispanica) of winterasperge is een ouderwetse groente. Je vindt ze nog nauwelijks terug in het assortiment van supermarkten. Op het eerste gezicht lijkt de Nederlandse naam schorseneer afgeleid van het Italiaanse woord scorzone, wat letterlijk 'zwarte adder' betekent. Maar etymologisch zou schorseneer ook afgeleid kunnen zijn van scorza nera of 'zwarte schil'. Dat laatste lijkt in elk geval minder vergezocht. Er is wel een ander verband tussen schorseneren en reptielen: het sap van schorseneer werd vroeger als antidotum gebruikt tegen slangengif.

De groente is inheems in zowat het hele Middellandse-Zeegebied. Een beetje vreemd, want schorseneren zijn hier algemeen gekend als een typische wintergroente. Ze zijn namelijk zeer winterhard en kunnen tot maart in perfecte vorm blijven. In de lente loopt de kwaliteit echter snel achteruit omdat ze dan al hun energie (lees: aromatische sappen) investeren in nieuwe bladvorming.

Bereiding - De melkachtige, kleverige sappen zijn er ook verantwoordelijk voor dat schorseneren bijzonder moeilijk schoon te maken zijn. Vandaar dat men ze vroeger wel eens in een bui van medelijden of sadisme als keukenmeidenverdriet omschreef. Gebruik daarom bij het reinigen van schorseneren best handschoenen. Eenmaal geschild lijkt een schorseneer op asperge, want de wortel is nu mooi wit. Als je dat liever zo wil houden, leg de schorseneren dan direct na het schillen in een bodempje water en een scheutje azijn om oxidatie te voorkomen.
Om darmkrampen te vermijden kook je schorseneren best als volgt. Doe er water op, en van zo gauw het kookt, giet je het water af. Doe er dan vers water op en laat koken tot ze beetgaar zijn. Daarna kan je ze in een kaassausje doen.

Gezondheid - Schorseneren bevatten inuline (een poly-sacharide) en hebben een hoog fosfor- en ijzergehalte. 


Recepten


 

dinsdag 6 december 2016

Groentepakket 08/12


Kleine pakketten:

 

savooi

wortelen

gele raap

bleekselder

radicchio



Afbeeldingsresultaat voor savooikool 

Grote pakketten:

 

savooi

wortelen

gele raap

bleekselder

sla

koolrabi


Savooikool

Savooikool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele bizarre variëteiten uit de kolenfamilie. Terwijl de groeiwijze nog wel als normaal kan worden beschouwd, is de textuur van het blad dat zeker niet.

Bereiding - Het leerachtige, geribbelde savooiblad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar eenmaal verwerkt in een smoutige stoofpot is savooikool een verrassend lekkere groente. Bovendien is het perfect combineerbaar met andere winterse groenten zoals raapjes. Fervente vleeseters kunnen aan deze stamppot een stuk schaap toevoegen. Vergeet in dat geval de laurierblaadjes niet.

Gezondheid -Zoals de andere koolsoorten is savooi in noordelijke streken een belangrijke bron van vitamines en voedingsvezels.


Recepten