dinsdag 21 juni 2016

In het allerlaatste groentepakket van deze reeks


klein pakket:

 

sla

doperwt

courgette

knolvenkel

 


groot pakket:

 

rode krulmosterdsla

sluimererwt

courgette

knolvenkel

bloemkool


Venkel

Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.

Recepten


dinsdag 14 juni 2016

Deze week in het groentepakket


Klein:

 

warmoes

rode biet

broccoli

sluimererwten

 


Groot:

 

warmoes

wortel

kropsla

witte asperges

doperwten



Warmoes

Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft (van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels op).

Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.

Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!

Recepten


dinsdag 7 juni 2016

Groentjes deze week


Kleine bakken

spitskool

tomaat

komkommer

aubergine

 


Grote bakken

 

spitskool

tomaat

komkommer

zoete paprika

rode biet




Spitskool

Spitskool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica) is een kleinere soortgenoot van de witte kool met een spitse vorm en witte tot lichtgroene bladeren. Spitskool is sappiger, lichter verteerbaar en volgens sommigen lekkerder dan witte kool. Witte kool is trouwens een wintergroente, terwijl spitskool een zomergroente is.

Bewaring - Spitskool kan maximum één week in de koelkast bewaard worden. Je kan de kool ook blancheren om ze daarna in te vriezen.

Bereiding - Spitskool kan rauw gegeten worden bij slaatjes of voorgerechten. Je kan de kool ook stoven of koken.

Recepten