maandag 9 maart 2015

Bloemkoolgerechtjes


Bloemkoolsoufflé met camembert


·         1 bloemkool

·         1 aardappel (Bintje)

·         2 eieren

·         50 g camembert

·         1 dl room

·         peper

·         15 g boter (bakboter)

 

1.      De bloemkool in roosjes verdelen en samen met de aardappel laten gaarkoken.

2.      De camembert, de room en de eierdooiers tot een gladde massa roeren.

3.      De bloemkool en de aardappel pureren samen met een flinke scheut kookvocht en door het kaasmengsel roeren.

4.      Op smaak brengen met peper.

5.      Ovenvaste schaaltjes insmeren met boter.

6.      De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het bloemkoolmengsel roeren.

7.      De schaaltjes tot ongeveer 1 centimeter van de rand vullen.

8.      Gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin laten bakken.

 

Bloemkool pakora's


·         100 g besanmeel (kikkererwtenmeel)

·         0,5 tl gemalen koriander

·         1 tl zout

·         0,5 tl gemalen kurkuma

·         0,5 tl chilipoeder

·         0,5 tl garam masala

·         1 à 2 teentjes knoflook

·         1,75 dl water

·         0,5 bloemkool (in roosjes)

·         2 kleine uien

 

1.      Zeef het meel in een kom.

2.      Voeg koriander, zout, kurkuma, chilipoeder, garam masala en knoflook toe.

3.      Maak een kuiltje in het midden van de bloem.

4.      Voeg langzaam het water toe en mix tot een dik, glad beslag.

5.      Haal bloemkoolroosjes en uiringen door het beslag.

6.      Verhit 4 cm olie in een diepe pan.

7.      Bak de bloemkool en ui in porties in 4 à 5 minuten goudgeel.

8.      Laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

Warme bloemkoolsalade

(Velt 1998)

·         1 kleine bloemkool

·         bakje tuinkers

·         3 eetl mayonaise

·         3 of 4 eetl citroensap

·         snuifje kerrie

 

1.      Kook of stoom de bloemkool (in zijn geheel) beetgaar.

2.      Maak een bedje van tuinkers.

3.      Meng de mayonaise met de kerrie en het citroensap.

4.      Leg de bloemkool op het groene bedje.

5.      Overgiet de warme bloemkool met de mayonaise.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten