woensdag 19 december 2018

Laatste groentepakket van deze reeks

Beste collega


Donderdag 20/12 is het laatste groentepakket van deze reeks. Intekenen voor de nieuw reeks kan na de kerstvakantie.


Fijn eindejaar!


Vg
Vanessa

Groentepakket 20/12

Kleine pakket
Wortelen
Aardpeer
Broccoli
Venkel



Groot pakket
Wortelen
Aardpeer
Broccoli
Venkel
Knolselder


Venkel

Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.

Recepten

dinsdag 11 december 2018

Groentepakket 13/12

Klein pakket
Rode biet
Veldsla
Butternut pompoen
Wortelpeterselie


Groot pakket
Rode biet
Veldsla
Butternut pompoen
Wortelpeterselie
Rode kool


Veldsla

Veldsla is een tamelijk arbeidsintensieve teelt (ook in de gangbare landbouw, trouwens). Om de onkruiddruk te beperken mag je de zaadjes niet rechtstreeks inzaaien maar moet je eerst voor plantgoed zorgen. Wanneer de plantjes voldoende wortel hebben gevormd, zet je ze uit op een teeltbed dat zo gaaf mogelijk is. Speciale vereisten voor de bodem zijn er niet, al hebben ze een voorkeur voor kalkrijke en droge gronden (het teeltseizoen van veldsla is immers per definitie vochtig en koud).

Er zijn twee verschillende types veldsla: grootbladige en kleinbladige. De tweede soort (rozetvorm) wordt in het gangbaar circuit nog nauwelijks geteeld wegens een geringere opbrengst. Bovendien is ze minder geliefd bij de consument. "Onzin", volgens onze boeren, "rozekens zijn pittiger dan grootbladige veldsla". Niet toevallig groeit kleinbladige veldsla een stuk trager dan grootbladige en bevat het meer voedingsstoffen. Als een van de zeldzame inheemse groenten blijkt het ook nog eens uitermate goed aangepast aan ons klimaat. Je kan zelfs rozekens in oktober zaaien om ze tussen februari en april te oogsten. Op die manier kwijt het plantje zich met verve van haar functie als fris wintergroen.

Recepten

maandag 3 december 2018

Groentepakket 6/12



Klein pakket
Savooikool
Pastinaak
Paarse raap
Yacon


Groot pakket
Savooikool
Pastinaak
Paarse raap
Bleekselder
Prei


Pastinaak

Afbeeldingsresultaten voor pastinaakPastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Gezondheid - Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk.

Bewaring - Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een met een papieren zak gevoerde, geperforeerde plastic zak.

Recepten