dinsdag 25 september 2018

Groentepakket 27/09



Klein pakket
Spinazie
Courgette
Broccoli
Vlees tomaten




Groot pakket
Afbeeldingsresultaten voor spinazieSpinazie
Courgette
Broccoli
Vlees tomaten
Groene selder


Spinazie

Spinazie (Spinacia oleracea) is een ganzevoetachtige en groeit in de vorm van een rozet: de bladeren groeien direct uit de wortelstok. De plant is schietgraag en de bladeren moeten dus vroeg worden geoogst.

Gezondheid - Spinazie is licht verteerbaar, dus bijzonder geschikt voor kinderen, maar helaas door datzelfde publiek niet altijd even geliefd. Het is zeer rijk aan eiwitten. Ijzer vind je er ook wel in terug, maar slechts in beperkte hoeveelheden. Peterselie bijvoorbeeld bevat er een veelvoud van. Bovendien is ijzer in spinazie aan oxaalzuur gebonden, wat de opname door het menselijk lichaam bemoeilijkt.
Oxaalzuur zou trouwens ook calcium onttrekken aan het beendergestel, wat ooit voldoende reden was om tijdens het koken een stukje krijt aan de spinazie toe te voegen. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen wansmakelijk, ze zijn in normale leefomstandigheden ook volstrekt overbodig. Aan calcium heb je als volwassene niet zo gauw een gebrek.

Bewaring - Een ongewenst chemisch proces kan zich wel voordoen wanneer bij lange bewaring nitraat wordt omgezet in kankerverwekkend nitriet. Je kan dit zien aan het verleppen van de bladeren. Daarom is het aan te raden deze groenten steeds zo vers mogelijk te eten.

Recepten


woensdag 19 september 2018

Groentepakket 20/09

Kleine pakketten
Rode biet
Wortel
Pompoen (groen)
Prei


Grote pakketten
Rode biet
Wortel
Pompoen (groen)
Prei
Radicchio




Rode biet

Rode biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes of snijbiet behoort).

Bewaring - Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bereiding - Je kan de smaak van rode biet laten variƫren door originele bereidingen als rodebietensoep (met room en appelazijn!), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort...
Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.

Recepten