woensdag 26 april 2017

Groentepakket 27/04


Kleine pakketten:

aubergine

rode paprika

bleekselder

rode eikenbladsla

 

Grote pakketten: 

Afbeeldingsresultaat voor aubergineaubergine

paprika mix

bleekselder

kropsla

radijs

 

Aubergine

is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten houden tot op vandaag vast aan de benaming 'egg plant'.



De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse, bordeaux kleur. Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is niet toevallig de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een diepe bordeaux-kleur wijst op versheid. Tenminste, voor zover er niet geknoeid werd met allerlei sproeimiddelen.

Een hoogglanzende schil is trouwens sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.



Biologische aubergines zijn gelukkig op generlei wijze behandeld. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat je het zomaar rauw kan verorberen. Niémand doet dat, en daar is een hele goede reden voor: de stof solanine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Aubergine is en blijft een nachtschadeplant, oppassen dus met de gifstoffen.



Bereiding - Je kan aubergine koken, stoven, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatieverschijnselen tegen te gaan (het witte vruchtvlees wordt snel bruin).

Tip: voor het bakken of frituren kan je de plakken aubergine bestrooien met wat zout (onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen) en dep ze na 30' droog.



Bewaring - Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. De vrucht is namelijk gevoelig voor 'lage' temperaturen, voor een tropische plant betekent dat: alles beneden 10° C. De symptomen van onderkoeling zijn buine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn slechts 3 dagen houdbaar.


Recepten


woensdag 19 april 2017

Groentepakket 20/04


Kleine pakketten:

warmoes

venkel

rabarber

kropsla

 

Grote pakketten:

warmoes

venkel

rabarber

Afbeeldingsresultaat voor warmoesrode eikebladsla

asperges groen (als het meezit, ze geven vries!) of radijs

 

Voor de beide pakketten hebben we nog een paasverrassing in petto ...


Warmoes


Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft (van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels op).

Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.

Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!


Recepten