woensdag 30 november 2016

Groentepakket 1/12


Kleine pakketten:

 

rode kool

yacon

prei

groenlof (suikerbrood)

 

Grote pakketten:

 

rode kool

bataat

prei

groenlof

appel boskoop
Afbeeldingsresultaat voor rode kool




Rode kool

Rode kool (Brassica Oleracea convar. capitata var. rubra), uit de familie van de sluitkolen, was tot het midden van de 20-ste eeuw een geliefde groente. Niet alleen omdat hij in de moeilijkste weersomstandigheden toch in volume kon toenemen en je hem lang kon bewaren, maar ook omdat zijn smaak toen als subtiel werd beschouwd. Tegenwoordig is de groente echter veel minder populair.

Bereiding - Wat je best niet doet, is de kool een half uur of langer op het vuur laten staan. Want dan gaat de mosterdolie helemaal verloren. Mosterdolie is precies verantwoordelijk voor het koolaroma en bovendien helpt het achteraf bij de vertering. Deze regel geldt trouwens voor alle kolen, en voor sluitkolen in het bijzonder.

Recepten


donderdag 24 november 2016

Groentepakket 24/11


Kleine pakketten


komkommer

pastinaak

kastanjechampignons

spinazie


Afbeeldingsresultaat voor pastinaak
 
Grote pakketten

komkommer

pastinaak

kastanjechampignons

spinazie

patisson



Pastinaak

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Gezondheid - Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk.

Bewaring - Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een met een papieren zak gevoerde, geperforeerde plastic zak.


Recepten











dinsdag 15 november 2016

Groentepakket 17/11


Kleine pakketten:

 

witte kool

warmoes

wortelen

kervel

spaghettipompoen

 

Grote pakketten:

witte kool

warmoes

wortelen

kervel

spaghettipompoen 

paprika mix


Warmoes

Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft (van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels op).

Gezondheid - Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.

Bereiding - Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar te stoven.
Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!

Recepten



 

woensdag 9 november 2016

Groentepakket 10/11


Klein

 

Knolselder

Palmkool

Witloof

Veldsla of kropsla

 

Groot

 

Knolselder

Palmkool

Witloof

Veldsla

Yacon


Palmkool


(Brassica oleracea var. palmifolia) is een eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is.
Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel afgroeien, en tijdens de groei steeds meer op een miniatuur palmboompje gaat lijken.

Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten, onder meer als ingrediënt van de minestrone en ribollita. De Italiaanse naam is Cavolo nero (zwarte kool), omdat het blad zeer donker gekleurd is. De donkergroene tot zwartgroene, gebobbelde bladeren zijn 60 - 80 cm lang en 8 - 10 cm breed.

Bereiding - Je kunt palmkool prima gebruiken ipv spinazie. Het blad eventjes stomen of roerbakken. De nerf is wat taaier en kun je best in stukjes snijden. Lekker met ui of knoflook gefruit, of met gember of rode peper. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk.

Recepten