dinsdag 27 september 2016

Groentepakket 29/09


klein pakket:

 

suikermais

pompoen groen

paprika mix

groenlof (suikerbrood, heerlijk alternatief voor witloof)

 

groot pakket:

 

tomaat

pompoen groen

paprika mix

groenlof

veldsla

 

Aangezien het vorige zaterdag 'dag van de klant' was krijgen jullie nog een verrassing!


Groenlof

Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is een buitenbeentje dat de meeste kookboeken negeren. Onterecht, want uit onze populariteitsmeting bleek dat deze eerder bittere groente bij veel mensen wel in de smaak valt.

Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt.

Bereiding - Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree,  hespenrolletjes mee maken of gewoon rauw!

Bewaring - De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.

Recepten


Soep


Hoofdgerecht


Bijgerecht
Salades
 

dinsdag 20 september 2016

Groentepakket 22/09


Klein pakket:


kerstomaatjes

courgette

zoete paprika

Chinese kool

 

Groot pakket:

kerstomaatjes

courgette

zoete paprika

Chinese kool
aubergine


Extra in beide pakketten:

pikante pepertjes


Chinese kool

Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een snel groeiende kool afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf.

Gezondheid - Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte.

Bewaring - Men kan Chinese kool 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats.

Bereiding - Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.

Recepten



woensdag 14 september 2016

groentepakket 15/09


Klein pakket:

  • tomaten
  • boontjes
  • pattison (kardinaalsmuts, soort courgette)
  • warmoes (snijbiet)
  • extraatje: bussel snijselder

 

Groot pakket:

  • tomaten
  • boontjes
  • pattison (kardinaalsmuts, soort courgette)
  • warmoes (snijbiet)
  • extraatje: bussel snijselder
  • suikermais

Patisson

Patisson is een pompoenachtige vrucht die geleverd wordt door de soort Cucurbita pepo. Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur, rond van vorm met een gekarteld randje. Pattison wordt ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd.

Bereiding - Patissons kan je bereiden zoals pompoenen. Je kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Patissons zijn echter ook heerlijk bij vis.
Zowel de grotere als de mini-patissons kan je uitlepelen en vullen. In dat geval snij je gewoon van de bovenkant een breed, plat deksel af. Van de onderkant kan je een dun plakje snijden, zodat hij makkelijker recht blijft staan. De mini-patisson kan ook dienen als als garnituur of aperitiefhapje, bijvoorbeeld gevuld met ratatouille.
Je kunt mini-patissons gebruiken in slaatjes, met pasta, in een wintergroente-stoofpot of fijnsnijden en zo in de pan bakken.
Wanneer je hele patissons wil garen, kan je ze stomen of in de oven of microgolfoven plaatsen. De schil moet je met je nagel makkelijk kunnen doorboren, maar haal ze er zeker niet af, want dan verlies je de mooie vorm.
Ook de bloemen van de patisson zijn eetbaar.

Gezondheid - Als de vrucht in een vroeg stadium geoogst wordt, heeft ze stevig vlees en een fijne smaak. Op het einde van de zomer is ze op haar best. De patisson is voor 90% water, maar bevat daarnaast ook ijzer, magnesium, koper, vit. A, B, C, en veel vezels.

Recepten