dinsdag 16 februari 2016

Groenten en fruit deze week ...



chinese kool
champignons bruin
prei
soja scheuten

als fruit:

appel

Chinese kool



In 't kort
De Chinese kool is zoals de naam zelf al zegt afkomstig uit China, de koolsoort behoort tot de kruisbloemfamilie. In de 18e eeuw werd deze zeer frequent gebruikt in de Chinese keuken maar is toen uit het oog verloren. Nu is ze echter helemaal terug en is de groente zeer populair in wokgerechten, de vegetarische keuken en in dieetboeken. De kool heeft een ietwat zoete, mosterdachtige smaak (niet de typische koolsmaak dus!) en heeft lange krullende bladeren. Ook qua uitzicht doet ze eerder denken aan groenlof of aan Romeinse sla dan aan een kool.
Gebruik
Chinese kool is ideaal in wokgerechten, je wokt ze dan best niet te lang om zijn knapperigheid en vitaminen te bewaren. Je kan de kool ook rauw of gekookt (zo’n 10 min koken) opeten, al geef ik toch de voorkeur aan een lekker wok… Als je veel tijd hebt kan je de bladeren ook gebruiken om er ander lekker mee in te pakken en te serveren als aperitief hapje.  Hoe begin je eraan? Je kan de kool best doormidden snijden en vervolgens spoelen onder een koude kraan. Daarna snijd je de stronk en eventueel de hardste bladeren eraf en snijd je de kool in smalle reepjes.
Bewaring
Na oogsten kan je de kool zo’n 3 weken bijhouden, je doet dit best in een open plastieken zak in de frigo.
Recepten
Soep
  • Chinese koolsoep met mie en kip « recept
  • Currysoep met Chinese kool  « recept
Hoofdgerecht
  • Farfalle met spitskool, Chinese kool, pancetta, tijm en mozzarella « recept
  • Hete mihoen met gevulde koolrolletjes  « recept
Bijgerecht
  • Gewokte Chinese kool met wortel en walnoten  « recept

woensdag 3 februari 2016

Deze week in de groentetas


 
 
 
 
wortel

pompoen oranje

bleekselder

postelein

 
als fruit:

appelsien moro (bloedappelsien)

 
 

Postelein

Postelein is een schriel Indisch plantje dat hier in Astene op onze zanderige grond bijzonder goed groeit. Dat hoeft ook niet te verwonderen, vermits postelein een duidelijke voorkeur voor lichtere bodemtypes heeft. Het is echter ook een warmteminnend gewas, dat betekent hier in Noord-Europa: kweken in de kas of onder de koepel.

Gezondheid - Postelein is vitamine- en energierijk en het bevat zeer veel ijzer (3 mg. per 100 g.!). Maar het is tevens nitraatrijk. Dat laatste draagt ertoe bij dat postelein een zeer kwetsbare groente blijkt te zijn die na oogst spoedig moet worden geconsumeerd (bij rotting wordt nitraat omgezet in schadelijk nitriet). Postelein smaakt heerlijk rauw in een slaatje, maar is eigenlijk ook wel lekker in soep.
 
Receptje Posteleinsoep