dinsdag 27 oktober 2015

In de groententas ...


Pompoen

Boerenkool

Groene paprika

Wortelen

als toetje een busseltje snijselder (heerlijk als smaakmaker in de soep of saus)

 

Fruit: banaan

 

vrijdag 23 oktober 2015

Receptje met Chinese Kool


Een leuk, niet alledaags, gebruik van de Chinese kool is Kimchi

Aanrader!
 
Met dank aan Christophe Cuypers van de dienst burgerlijke stand


woensdag 21 oktober 2015

Deze week in de groentetas


Chinese kool
 Afbeeldingsresultaat voor chinese kool


 

Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een snel groeiende kool afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf.

Gezondheid - Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte.

Bewaring - Men kan Chinese kool 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats.

Bereiding - Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.       Bron: http://www.dewassendemaan.be
 
 
Kardoen
 

De smaak lijkt op die van de artisjok en de textuur lijkt op die van bleekselderij.
Kardoen is verwant aan de artisjok. Ze behoren immers tot dezelfde familie.
Eigenlijk gaat het om twee gekweekte soorten die afstammen van eenzelfde wilde distel. Toch is het eetbare gedeelte niet hetzelfde. Bij de artisjok wordt enkel het bloemgestel gebruikt terwijl bij de kardoen enkel de vezelige bladstelen en het middennerf worden gegeten.
Zoals bij selderstelen kunnen de vezeldraden worden verwijderd door met een mes overlangs de steel te glijden.
Om te vermijden dat kardoen een bruine kleur krijgt, kunnen de kookklare stukken in citroenwater worden gelegd.
Wanneer alle stelen schoongemaakt zijn, kunnen ze in kokend water met citroen worden gelegd gedurende 20 à 30 minuten, afhankelijk van de kwaliteit van de groente. De kardoen is klaar wanneer de stukjes zacht en mals zijn.
Ten slotte kan de klaargemaakte kardoen worden gebruikt in verschillende gerechten. Traditioneel worden ze gegratineerd voor het kerstmaal in verschillende streken in Zwitserland en Frankrijk.
In Marokko gebruikt men het in de Tajine met rundsvlees.
Probeer het ook eens op de pizza.
 

 
Knolselder


Wortelen
 

Winterkers als extraatje

 
 
als fruit zijn het lekkere Santana appeltjes

dinsdag 13 oktober 2015

Groentjes en fruit deze week

Palmkool
 
Afbeeldingsresultaat voor palmkool
 
 
 
Haverwortel

Jonge prei

Wortelen

en als toetje: kervel

 

fruit van de week: fairtrade bananen









 

Palmkool is een eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is.
Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel afgroeien, en tijdens de groei steeds meer op een miniatuur palmboompje gaat lijken.

Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten, onder meer als ingrediënt van de minestrone en ribollita. De Italiaanse naam is Cavolo nero (zwarte kool), omdat het blad zeer donker gekleurd is.

Bereiding - Je kunt palmkool prima gebruiken ipv spinazie. Het blad eventjes stomen of roerbakken. De nerf is wat taaier en kun je best in stukjes snijden. Lekker met ui of knoflook gefruit, of met gember of rode peper. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk.

dinsdag 6 oktober 2015

In de groentetas deze week ...


  • butternut pompoen
 Afbeeldingsresultaat voor butternut pompoen
  • chioggia (kruising tussen rode biet en raap, zeer goed als rauwkost in een vinaigrette, heel mooi vanbinnen, rode cirkels! smaakt naar rode biet maar zware aardse is weg. Ietwat scherpe nasmaak van rauwe biet maar azijn in de vinaigrette gaart de chioggia een beetje waardoor scherpte van biet verdwijnt!)
 
Afbeeldingsresultaat voor chioggia biet
 
  • paksoi
 Afbeeldingsresultaat voor paksoi
  • wortelen
 
 Extra: mosterdsla
 
 
FRUIT => conference peren